Dag van de bouw: aardbevingsbestendig bouwen in Loppersum

Op zaterdag 20 mei tussen 10.00 en 16.00 uur is de bouwplaats van Project43 in Loppersum open gesteld voor belangstellenden. Het is de dag van de bouw: bouwer Plegt Vos en Centrum Veilig Wonen nodigen u uit om te bekijken hoe we 43 nieuwbouwwoningen aardbevingsbestendig maken. De nieuwe woningen worden voorzien van base isolation, dat is een flexibele fundering die de schokken van een aardbeving opvangt. De ingang van de bouwplaats bevindt zich ter hoogte van de Delfstraat in Loppersum.

Centrum Veilig Wonen werkt samen met de woningeigenaren en de gemeente Loppersum aan de sloop en nieuwbouw van de 43 woningen aan de Delfstraat, de Zeedijken en Zijlvest. Het project wordt uitgevoerd door bouwer Plegt-Vos. In april 2015 werd duidelijk dat de constructie van deze woningen niet geschikt is om de noodzakelijke aardbevingsbestendige versterkingsmaatregelen uit te voeren. Vanaf dat moment werken alle betrokken samen aan plannen voor de nieuwbouw. De bouw is in volle gang. Deze zomer kunnen de eerste eigenaren verhuizen naar hun nieuwe, aardbevingsbestendige woning. Medio 2018 zijn alle woningen gereed.

Gedurende de bouwperiode wonen eigenaren in een tijdelijke woning elders in Loppersum. Het is uniek in Nederland dat particuliere woningen middenin een woonkern ten gevolge van de aardbevingsproblematiek in één project worden vervangen.

Klik hier voor meer informatie over het project.