Bouwinspecteur Bert Jan is altijd op pad

Bert Jan Brandsma is bouwinspecteur. Hij controleert het werk van aannemers en ziet onder meer toe op veiligheid, administratie en vergunningen. Daarnaast heeft hij ook piketdienst: hij inspecteert dan acute onveilige gevallen die zich aandienen. Soms is zo’n situatie zo onveilig dat bewoners het huis direct moeten verlaten. Zo‘n 70 tot 80 procent van de werkzaamheden van Bert Jan spelen zich buiten af.

“Ik werk voornamelijk samen met aannemers. Ik zie toe op de kwaliteit, maar ik regel bijvoorbeeld ook dat het boren en uitslijpen van voegen rond negen uur in de ochtend begint en niet al om zeven uur. En dat de bouwvakkers binnen de werkschoenen uittrekken.

Daarnaast heb ik veel contact met bewoners. Als de aannemer aan de slag gaat meld ik mij netjes bij de bewoners en dan ga ik met ze in gesprek. Vaak is het de eerste keer dat ze een aannemer over de vloer hebben. Dat is voor de bewoners even wennen. Ik stel ze gerust en vraag of alles goed verloopt of is verlopen en of er nog vragen zijn. Vaak is informeren het belangrijkste, dat bewoners merken dat het serieus wordt opgepakt. En uiteraard moeten de mensen uiteindelijk tevreden zijn.”

Bert Jan zorgt dat alles goed verloopt. “Zo was ik bij een familie met een piano. Die moest worden verplaatst in verband met de herstelwerkzaamheden. Toen kwam de vraag of de piano dan ook opnieuw zou worden gestemd. Dat zijn zaken die ik ook oppak en regel. Daarmee ontzorg je de bewoners en door die positieve reacties win je ook aan vertrouwen.”

Maak kennis met je toekomstige collega’s