Bewonersbegeleider Dimitri neemt tijd voor het gesprek

Dimitri Meertens is als bewonersbegeleider de vaste contactpersoon voor bewoners die in een hersteltraject zitten. Hij bespreekt de stand van zaken met de bewoners en denkt in oplossingen. Zo kan hij bijvoorbeeld tijdelijk vervangende woonruimte regelen wanneer dat nodig is.

“Ik woon zelf ook in de provincie Groningen, in Delfzijl. Ik ben ervaringsdeskundige, ik heb zelf te maken gehad met aardbevingsschade dus ik weet hoe het is om in die positie te zitten. Met die gedachte in het achterhoofd stap ik als bewonersbegeleider ook op de mensen af en behandel ze zoals ik zelf behandeld wil worden. Ik gebruik mijn kritische blik om het vertrouwen bij de bewoners in de provincie Groningen terug te winnen.

Als bewonersbegeleider zijn gezond verstand, empathisch vermogen en het bewaren van overzicht de belangrijkste gereedschappen. Het luisteren naar mensen is ontzettend belangrijk. Mijn achtergrond in de zorg als professioneel hulpverlener helpt daarbij. Je moet oog hebben voor de psychische belasting die aardbevingsschade mogelijk met zich meebrengt.”

Dimitri heeft regelmatig te maken met kritische bewoners. “Ik probeer aansluiting te vinden bij de beleveniswereld van de bewoners. Eens zei een man bijvoorbeeld dat hij helemaal geen zin had in een gesprek met mij. Hij was echt boos. Dan ga je weg en probeer je het later weer. Bij sommige Groningers is het vertrouwen weg. Dat vind ik wel logisch. Als ik daar een draai aan kan geven en het gesprek weer op gang kan brengen, dan doe ik dat heel graag. Alle betrokken partijen moeten na de afhandeling een gevoel van tevredenheid overhouden.”

Maak kennis met je toekomstige collega’s